OPINIE | Victor Nichituș: Opoziția va boicota referendumul inițiat de Maia Sandu, chiar și cea care susține aderarea la Uniunea Europeană

Comentatorul politic Victor Nichituș consideră că partidele de opoziție vor boicota referendumul constituțional, inițiat de președintele Maia Sandu, chiar dacă la nivel retoric nu se pronunță împotriva plebiscitului. Într-un editorial, publicat pe portalul românesc canal33.ro, el scrie că nici măcar cei care au venit la consultările de la Președinție nu sunt dispuși să facă jocul actualei puteri.

„Mai mulți președinți de partid au participat, la data de 8 februarie, la o întâlnire cu șeful statului moldovean, Maia Sandu, unde au discutat despre referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Toți și-au arătat susținerea față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană dar și-au manifestat nedumerirea față de procesul de organizare al acestuia în aceiași zi cu alegerile prezidențiale”, amintește Victor Nichituș.

El mai face trimitere la declarațiile făcute după întrevederea cu cu șefa statului și constată majoritatea dintre cei prezenți consideră că aceste consultări au un caracter formal și că Maia Sandu ar încerca doar să dea legitimitate acestei decizii. Mai mult, analistul consideră că partidele de opoziție au dreptate, atunci când afirmă că scopul real al acestui referendum este altul decât cel declarat și anume de a mobiliza lumea la urne, astfel încât Maia Sandu să-și poată asigura un nou mandat de președinte.

„Analiza statistică a ratei de participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată că o scădere a interesului cetățenilor de participare la vot: 68,13 la sută în 1996, 50,95 la sută în 2016, 48,54 la sută la 1 noiembrie 2020. Doamna Sandu a spus că își dorește o participare a cetățenilor la referendum, adică la primul tur al alegerilor prezidențiale. Cel mai probabil, consilierii de campanie electorală ai doamnei Maia Sandu, consideră că o prezență mai mare la vot a moldovenilor, în primul tur de scrutin, va duce la securizarea unui nou mandat”, notează autorul.

Iartă de ce, crede el, partidele de opoziție vor refuza să facă jocul Maiei Sandu și vor boicota plebiscitul, chiar dacă oficial nu vor recunoaște acest lucru.

„La fel de probabil este faptul că răspunsul opoziției politice moldovenești va fi cel de boicotare a referendumului pro-european. Partidele de opoziție își vor îndemna simpatizanții să participe la alegeri dar să nu ridice buletinul de vot dedicat referendumului. Adică, în Uniunea Europeană, dar fără Maia Sandu”, concluzionează Victor Nichituș.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram