Șeful NATO, Jens Stoltenberg: Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura decenii

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, citat de news.ro. 

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri. Acest lucru înseamnă trecerea de la o producţie lentă pe timp de pace la o producţie în ritm alert pe timp de conflict”, a declarat el pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Totuși, Stoltenberg spune că țările NATO nu sunt supuse niciunei amenințări iminente. 

„Nu există o ameninţare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În acelaşi timp, auzim ameninţări regulate din partea Kremlinului împotriva ţărilor NATO”. Ucraina a arătat că pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind de la sine înţeleasă. Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm orice agresiune. NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare. Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia şi ne-am sporit prezenţa în partea estică a alianţei. Dacă Putin câştigă în Ucraina, nu există nicio garanţie că agresiunea rusă nu se va extinde şi mai mult. Aşa că sprijinirea Ucrainei acum şi investirea în propriile capacităţi ale NATO reprezintă cea mai bună apărare a noastră”, a mai spus şeful NATO. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram