Rușii au atacat cu drone porturile Reni și Ismail! Avioane F-16 ale NATO au patrulat granița României

Rușii au atacat cu drone în timpul nopții porturile de la Ismail și Reni, în apropierea graniței Ucrainei cu România și R.Moldova, a anunțat Ministerul Apărării Naționale de la București. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit în timpul nopții trei mesaje RO-Alert în care erau anunțați că este posibil să cadă obiecte din spațiul aerian. România a notificat NATO, care a decis să ridice de la sol avioane de luptă F-16 de la Fetești. Avioanele de luptă au patrulat spațiul aerian până dimineață. Totuși, nicio dronă nu a intrat în spațiul aerian din România, a anunțat MApN într-un comunicat de presă. În același timp, Ministerul Apărării de la Chișinău nu a emis nicio comunicare oficială despre posibile căderi de drone pe teritoriul R.Moldova. 

Șase ore a durat alarma de atac aerian. Potrivit Digi24, trei oameni au fost răniți în orașul dunărean Ismail. De asemenea, utilaje din port, drumuri, camioane și mașini au fost avariate de explozii. De asemenea, bucăți din dronele rusești doborâte au căzut peste o casă și au provocat un incendiu, a spus un oficial local. Rușii au vizat porturile ucrainene Ismail și Reni cu un val de drone. Aparatele de zbor au fost distruse înainte să își atingă ținta. Una dintre drone a fost distrusă chiar deasupra mării. Potrivit aviației ucrainene, dronele au venit din Crimeea.

„Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50. Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații. Ulterior, la ora 05.00, ca urmare a reluării atacurilor, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județele Tulcea și Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor. Starea de pre-alertă aeriană pentru județele Tulcea și Galați a încetat la ora 06.20”, se arată în comunicatul MApN. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram