În noaptea de luni spre marți au putut fi observate nu doar Perseidele, care au ajuns la apogeu, ci și aurora boreală, care a putut fi văzută din nou, anul acesta în diferite locuri din România.
Perseidele sunt active între 14 iulie și 1 septembrie 2024, iar „stelele căzătoare” pot fi văzute în fiecare noapte, însă nu cu aceeași frecvență ca în aceste zile.
De asemenea, Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă. Aceasta a fost provocată de ejecţii de masă coronală (CME), explozii de particule ce părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic al acestuia.
Furtunile geomagnetice pot avea, însă, şi efecte nedorite. Spre exemplu, ele pot afecta comunicaţiile de înaltă frecvenţă, pot perturba sateliţii şi pot provoca supraîncărcări ale reţelelor electrice. Operatorii infrastructurilor sensibile au fost notificaţi să pună în aplicare măsuri pentru a limita aceste efecte, a indicat NOAA, transmite Antena3 CNN.
În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.