Sezonul ciupercilor de toamnă a început. Ploile masive din weekend și vremea caldă și însorită după averse a favorizat la creșeterea rapidă a ciupercilor în păduri și pe șesuri. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor cheamă oamenii să evite să culeagă ciuperci în păduri și să le cumpere doar din locuri autorizate, supuse controalelor ANSA.
„Amatorii de ciuperci sunt tentanți să le colecteze personal, fără cunoștințe temeinice despre specia sau inofensivitatea acestora. În context, ANSA recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din păduri să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Să procure ciuperci doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător”, atenționează ANSA.
Agenția îi îndeamnă repetat pe oameni să evite să cumpere ciuperci din piețe amenajate ocazional și de pe marginea drumurilor. De asemenea, ANSA susține că în cazul multor specii de ciuperci, chiar și cei mai buni cunoscători pot da greș.
„Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele. Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea. Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. – sunt false și vă pot costa viața”, se mai arată în comunicatul ANSA.