Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din cadrul Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, organizează un proiect comun, denumit generic „România – Republica Moldova: poduri de carte”.
În cadrul evenimentului, vor fi lansate ultimele 3 numere ale revistei „Philologia”, publicate în 2023 (cu finanțare ICR), volumul de critică și istorie literară „Literatura română din Basarabia: fracturi și reîntemeieri” (coord. prof. Constantin Dram; Editura Universității „A.I.Cuza” din Iași, 2023) și „Dicționarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime și exemple)” – ediție în 4 volume, coordonator Ana Vulpe; Ed. Știința, 2022.
Cu această ocazie, va fi marcată și împlinirea a 65 de ani de la fondarea revistei „Philologia” și vor fi înmânate diplome de excelență cercetătorilor care au coordonat și îngrijit cele două volume lansate, precum și celor mai activi colaboratori ai revistei, pentru merite deosebite în promovarea și dezvoltarea științei filologice românești, ca o recunoaștere a efortului și dedicației lor.
„Philologia” este o revistă de cercetare filologică de categorie B, editată de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Este recunoscută drept o publicație de prestigiu academic, acreditată de către ANACEC și indexată în câteva baze internaționale de date.
„Literatura română din Basarabia: fracturi și reîntemeieri” (2023, Ed. Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) este primul rezultat științific editorial realizat de cercetători români de pe ambele maluri ale Prutului.
„Dicționarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime și exemple)” – ediție în 4 volume, coordonator Ana Vulpe; Ed. Știința, Chișinău, 2022. Autori: Vasile Bahnaru, Liliana Botnari, Livia Căruntu-Caraman, Viorica Molea, Maria Onofraș, Tamara Pahomi, Valeriu Sclifos, Lidia Vrabie, Ana Vulpe.