Polonia și Lituania, pregătite să ajute Ucraina să „identifice” și să „returneze” bărbații care pot fi recrutați în armată

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia este pregătită să ajute Ucraina să „identifice” bărbații care îndeplinesc condițiile pentru a fi încorporați și care au fugit în străinătate, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune PolSat, oficialul polonez a declarat că Varșovia a oferit de mult timp Kievului asistență în identificarea bărbaților care sunt supuși mobilizării, astfel încât aceștia să se întoarcă în țara lor pentru a-și îndeplini obligația civică. Formele specifice ale acestei asistențe, potrivit ministrului, depind de solicitările părții ucrainene.

„Cred că mulți dintre concetățenii noștri au fost indignați și sunt indignați când văd tineri ucraineni în cafenele și aud despre efortul pe care îl facem pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Kosinyak-Kamysh, fără a oferi detalii despre modul în care Polonia va ajuta.

„De asemenea, nu este surprinzător faptul că acei ucraineni care se află pe front au plângeri justificate împotriva colegilor lor care s-au împrăștiat în întreaga lume”, a adăugat ministrul.

„Orice sprijin este posibil”, a spus Kosiniak-Kamysz despre modul în care Polonia ar răspunde dacă Kievul ar cere ajutor pentru a-i aduce acasă pe cei care își pot pierde dreptul de a rămâne în Polonia odată ce le vor expira pașapoartele.

Tot astăzi, ministrul Apărării al Lituaniei, Laurynas Kasciunas, a declarat că este necesar ca Vilniusul să găsească o soluție pentru a ajuta Ucraina să aducă înapoi bărbații de vârstă militară care au părăsit țara.

Totodată, ministrul a adăugat că Lituania nu are în vedere încă măsuri specifice și monitorizează ce decizii va lua Polonia în această problemă, relatează RBC-Ucraina cu referire la Delfi.

„Directia este corectă (…) Probabil că este greu de spus încă în ce măsură se va materializa acest lucru. Desigur, nimeni nu-i va colecta și nu-i va duce în Ucraina – acest lucru nu se va întâmpla, dar aceste persoane pot fi restricționate în privința plăților sociale, permiselor de muncă, și a documentelor – acestea sunt opțiunile, așa cum am auzit din partea poloneză. Să așteptăm și să vedem ce propune Polonia. Orice opțiune oferită de ei poate fi potrivită pentru Lituania”, a declarat Kasciunas.

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a introdus, miercuri, o nouă interdicție conform cărora pașapoartele pentru bărbații de vârstă militară pot fi eliberate numai în interiorul țării, în locul misiunilor diplomatice străine.

Drept urmare, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani care locuiesc în străinătate nu vor putea reînnoi pașapoartele care expiră sau să obțină altele noi.

Distribuie acest articol

One thought on “Polonia și Lituania, pregătite să ajute Ucraina să „identifice” și să „returneze” bărbații care pot fi recrutați în armată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *