Populația activă, tot mai puțină. La sfârșitul anului 2024, doar 816 mii de moldoveni aveau un loc de muncă

La sfârșitul anului trecut, numărul cetățenilor mai mari de 15 ani, care aveau un loc de muncă, a fost de peste 816 mii, în scădere cu 6,6 la sută față de anul 2023. Dintre aceștia, aproape fiecare al cincilea era încadrat în sectorul informal, adică fără a avea contract de muncă.  

Datele Biroului Național de Statistică arată că, din totalul moldovenilor cu vârste între 20 și 64 de ani, doar 54,7% au un loc de muncă, în scădere cu 0,4 puncte procentuale. Vârsta medie a populației ocupate a fost de 44 ani.

Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice rezultă că 15,6% au activat în sectorul agricol și 84,4% în activitățile neagricole. În sectorul servicii au activat 63,0% din totalul persoanelor ocupate. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 13,6%, inclusiv în industria prelucrătoare 11,2%, iar în construcții – 7,8%.

În repartizarea după forme de proprietate, 32,1% din populația ocupată a activat în sectorul public și 67,9% – în sectorul privat sau alte forme de proprietate.

Structura populației ocupate după statutul profesional relevă că, ponderea cea mai mare revine salariaților, 82,9% din total persoane ocupate, urmați de lucrătorii pe cont propriu, cu o cotă de 13%.

Ponderea moldovenilor care au avut un loc de muncă informal a constituit 17,8% din totalul persoanelor ocupate. În sectorul neagricol ocuparea informală a constituit 10,1%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile neagricole este înregistrată în construcții. Este vorba de o cotă de 62% din totalul angajaților din acest domeniu.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...