Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în Republica Moldova

Ursula-Sandu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la Chișinău pentru a face o trecere în revistă a progresului Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit Președinției, vizita are scopul trecerea în revistă a progresului Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

„Președintele von der Leyen va discuta cu președintele Maia Sandu, și cu prim-ministrul Dorin Recean despre continuarea sprijinului UE pentru Moldova”, se arată în anunțul Președinției.

Ultima vizită a președintelui Comisiei Europene în Republica Moldova a avut loc în marja celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la Bulboaca. Ursula von der Leyen a declarat atunci că Republica Moldova „avansează foarte rapid” în procesul de integrare europeană „în pofida tuturor presiunilor”, iar un raport al Comisiei așteptat în luna octombrie va fi crucial pentru șansele țării de a începe negocierile de aderare.

Autoritățile Republicii Moldova au realizat o parte dintre condiționalitățile Comisiei Europene pe domeniul justiției, însă multe aspecte nu depind de Guvern. Declarația aparține ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia Guvernul și Parlamentul au aprobat legile necesare reformei justiției, însă implementarea lor depinde de alte entități.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care cere instituțiilor europene începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul acestui an. Raportului Comisiei Europene privind extinderea, urmează să fie prezentat în a doua jumătate a lunii octombrie Decizia finală va fi luată în luna decembrie de către Consiliul European.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *