Președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a semnat, luni, legea „Cu privire la transparența influenței străine”, care a fost respinsă de președintele țării Salome Zurabișvili. Legea va intra parțial în vigoare astăzi după publicarea ei, scrie RFE/RL.
În termen de două luni, organele relevante trebuie să adopte un regulament, iar Ministerul Justiției și Agenția Națională a Registrului Public trebuie să întreprindă „măsuri logistice preliminare și de altă natură pentru implementarea acestei legi”.
ONG-urile și instituțiile media care primesc peste 20% din veniturile lor din străinătate, pe baza datelor din 2023, trebuie să se înregistreze la autorități în termen de o lună ca „agenți străini”.
Legea permite autorităților să monitorizeze astfel de organizații și să obțină informații solicitate, cum ar fi datele personale.
Legislația a fost puternic criticată atât de opoziția internă, cât și de străinătate. Reintroducerea sa în parlament în aprilie a dus la proteste masive, poliția ar fi intervenit împotriva manifestanților cu gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă.
Opoziția din Georgia numește inițiativa o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Uniunea Europeană a avertizat că adoptarea legii ar fi un „obstacol serios” în calea Georgiei spre aderarea la UE, iar după depășirea dreptului de veto, și-a exprimat „regretul profund” în legătură cu decizia parlamentului georgian.
La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a introdus o nouă politică de restricție a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor responsabile pentru „subminarea democrației” în țară.