Presiunile fermierilor bulgari au dat roade. Guvernul de la Sofia a suspendat temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina

floarea soarelui

Guvernul Bulgariei a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, după protestele fermierilor, a anunţat miercuri premierul Nikolai Denkov, care a dat asigurări că va sprijini producţia agricultorilor locali.

Iliya Prodanov, reprezentant al fermierilor care au început luni protestele, a confirmat la postul de televiziune bTV că marţi seara s-a ajuns la un acord cu Executivul de la Sofia.

Importul de seminţe din Ucraina va fi oprit până când cele două ţări ajung la un acord privind cotele de import corespunzătoare. Producătorii de cereale din Bulgaria au cerut şi interzicerea importurilor de grâu, porumb şi rapiţă din Ucraina, deoarece se tem de concurenţa neloială din Ucraina.

Bulgaria a fost singura țară din estul UE care a ridicat restricțiile la import la sfârșitul săptămânii trecute. Decizia a înfuriat însă fermierii care au ieșit, luni, să protesteze, cu tot cu utilaje, la Ruse și în alte localități de la granița cu România.

Polonia, Ungaria și Slovacia au ignorat decizia UE și continuă să interzică importul de cereale ucrainene.

Spre deosebire de cele trei țări vecine, România dorește să prelungească interdicția privind importurile de cereale ucrainene, dar pentru moment numai cu de 30 de zile. Premierul român Marcel Ciolacu a declarat că țara sa a fixat Ucrainei un termen limită pentru a prezenta un concept menit să protejeze fermierii români de exporturile necontrolate de cereale din țara vecină.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram