Primele rezultate ale „coridorului verde”: Republica Moldova, România și Ucraina au convenit asupra controalelor comune la frontieră

Republica Moldova, Ucraina și România s-au angajat să optimizeze proceselor de trecere a frontierei prin instaurarea unui control vamal comun pe segmentul Moldova-Ucraina și instaurarea unui punct de coordonare a frontierei pe segmentul Moldova-România, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.

Decizia a fost luată în marja ședinței trilaterale, desfășurată la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu participarea secretarilor de stat în domeniul transporturi din cele trei state. Oficialii au vizitat și punctele de trecere a frontierei de stat Ucraina-Moldova-România.

În urma acestei întruniri, Ministerului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, a sugerat că acesta este primul rezultat al negocierilor dintre Kiev, București și Chișinău privind crearea crearea unui „coridor verde” menit să accelereze circulația mărfurilor și exportul de produse agricole ucrainene.

„În primul rând, vorbim de control comun între Ucraina și Republica Moldova și control coordonat între Republica Moldova și România. Datorită acestei decizii, vom putea reduce numărul de opriri pentru camioane și, în consecință, vom accelera controlul. La nivel global, această decizie va permite soluționarea problemei dezvoltării complexe a infrastructurii la granița ucraineano-moldo-română”, a explicat Serghei Derkaci, viceministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina.

Autoritățile de la Kiev notează că sunt necesari o serie de pași pentru a crea un „coridor verde”, în special, construcția punctului de trecere Reni. Acest lucru va permite reprezentanților autorităților de control din Moldova să efectueze toate procedurile necesare la părăsirea Ucrainei.

Totodată, planul de lansare a „coridorului verde” prevede și reconstrucția drumului Reni-Galați și extinderea acestuia de la 2 la 4 benzi și dotarea tehnică suplimentară a punctelor de control. Toate aceste măsuri, susține Kievul, sunt posibile cu sprijinul deciziei tuturor celor trei părți.

În prezent, punctul de control Reni-Giurgiuleşti permite trecerea a circa 50 de camioane pe zi. În schimb, este unul dintre punctele-cheie de trecere a drumurilor care duc spre porturile românești.

„Scopul cheie al dezvoltării infrastructurii acestui punct de trecere și a „coridorului verde” este creșterea debitului efectiv de cel puțin 5 ori”, a conchis ministerul de la Kiev.

Anunțul privind lansarea unui „coridor” pentru tranzitarea grânelor din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe 10 octombrie, în timpul vizitei la București.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram