Riscurile pe termen scurt pentru economia R. Moldova rămân mari și nu este exclusă și o înrăutățire a situației. Este constatarea Fondului Monetar Internațional după finalizarea celei de-a cincea evaluări a programului Republicii Moldova, susținut de Mecanismul extins de creditare și cel de finanțare extinsă.
FMI constată că o creștere economică mai mică decât s-a anticipat, aceasta fiind afectată de războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.
„Economia a crescut cu 0,7 la sută în 2023 și se preconizează că redresarea economică va continua, deși într-un ritm mai slab decât cel anterior prognozat. Politica bugetar-fiscală rămâne axată pe protejarea celor mai vulnerabile grupuri de populație și pe sprijinul economiei. Deși se prognozează o creștere economică relativ puternică pe termen mediu, riscurile pe termen scurt rămân mari și ar putea chiar ca situația să se înrăutățească”, se arată în comunicatul FMI, citat de Moldpres.
Directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, susține că, deși programul cu R. Moldova este realizat conform parametrilor conveniți, sunt înregistrate întârzieri în realizarea reformelor de bază.
„Programul cu Republica Moldova, susținut de mecanismele de finanțare ECF și EFF, se realizează, în linii generale, în conformitate cu parametrii conveniți, deși se atestă unele întârzieri în realizarea reformelor structurale. Deși redresarea economică în urma șocurilor multiple a fost mai lentă decât s-a anticipat, cu o creștere economică mai joasă în 2023 și mai modestă în 2024, din octombrie anul trecut inflația a rămas în intervalul țintit de BNM, iar creșterea economică pe termen mediu va fi, conform prognozei, relativ puternică. Având în vedere că riscurile rămân mari și este probabilă înrăutățirea situației, autoritățile trebuie să se concentreze în continuare pe consolidarea planurilor pentru situații neprevăzute și pe menținerea unor politici agile, pe consolidarea securității energetice și pe promovarea reformelor favorabile creșterii economice, proces sprijinit de obiectivul aderării la UE”, a menționat oficialul FMI.
Între timp, după evaluările făcute, Consiliul de directori executivi al FMI a decis debursarea imediată pentru R. Moldova a unei sume de 175,2 milioane dolari. Banii vor fi folosiți pentru a sprijini financiar bugetul țării. Suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor existente va fi de aproximativ 636,5 milioane de dolari.