Proteste violente în Georgia din cauza „legii agenților străini”. 66 de persoane reținute și 50 de polițiști răniți

Proteste Georgia

Mii de oameni au protestat, marți seara, în capitala Georgiei, Tbilisi, față de „legea” agenților străini, care obligă organizațiile care primesc mai mult de 20 la sută finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar riscă amenzi. Parlamentul georgian a aprobat legea în primă lectură, fapt ce a provocat furia oamenilor și i-a scos în stradă.  

Protestatarii au venit cu drapelele UE și SUA la manifestație. Unii dintre ei au aruncat cu pietre și cu petarde în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene și au încercat să-i împrăștie pe nemulțumiți cu tunurile cu apă.

Oamenii furioși au rupt, la un moment dat, cordonul de securitate care păzea intrarea în Parlament georgian și chiar au incendiat o încăpere cu un cocktail Molotov. Poliția georgiană a reținut cel puţin 66 de persoane în timpul manifestaţiilor, potrivit France Presse. 

VIDEO

sursa: The Guardian

Potrivit aceleiași surse, care citează Ministerul de Interne de la Tbilisi, aproape 50 de poliţişti au fost răniţi în confruntările de stradă.

Criticii proiectului spun că legea este o copie a unei legi rusești, care conține prevederi asemănătoare și care a restrâns activitatea jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor democratice din Rusia.

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, s-a alăturat manifestanților și a anunțat că nu va promulga legea. În același timp, Ambasadele UE și SUA au cerut Parlamentului Georgiei să nu voteze legea în lectură finală.

Premierul georgian, Georgi Garibașvili, a dat asigurări că legea respectă standardele internaționale, însă a punctat că „viitorul țării nu le va aparține agenților străini și celor care servesc interesele altor țări”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin