Punct și de la capăt! Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, din 5 aprige 2023. O hotărâre în acest sens a fost votată în ședința de astăzi a Guvernului.  Argumentele invocate de Executiv sunt aceleași: amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina, criza refugiaților, criza energetică și cea alimentară. 

Decizia finală aparține Parlamentului, care urmează să se expună în cadrul ședinței de joi. Moldova este într-o continuă stare de urgență de peste un an. Prima dată, starea de urgență a fost instituită în data de 24 februarie, în ziua invaziei rusești în Ucraina, de atunci fiind prelungită de fiecare dată. 

Decizia de instituire a acestei măsuri a fost criticată în repetate rânduri de experți și de politicienii din opoziție. Potrivit lor, starea de urgență deconectează Parlamentul, deconectează societatea civilă, deconectează toate organele reprezentative și oferă atribuții extinse unui grup restrâns de decidenți, care iau cele mai importante decizi în stat.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin