Putin a ajuns în Kârgâzstan. Este prima vizită în străinătate după emiterea mandatului de arestare

Putin Kârgâzstan

Vladimir Putin a ajuns joi în Kârgâzstan pentru a se întâlni cu unii dintre puţinii săi aliaţi. Este prima sa deplasare în străinătate de când a devenit ţinta unui mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale, potrivit AFP.

Preşedintele rus, care s-a retras de la mai multe summituri internaţionale din cauza mandatului de arestare, este puţin probabil să fie arestat în această deplasare, deoarece ţara din Asia Centrală apropiată de Moscova nu a ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii. 

El va purta joi discuţii cu omologul său azer Ilham Aliev, primele lor discuţii de la victoria Baku în Nagorno-Karabah, în timp ce premierul armean Nikol Pașinian, ale cărui relaţii cu Moscova au fost tensionate, va fi absent, potrivit News.ro. De asemenea, Vladimir Putin va purta discuţii cu preşedintele kârgâzgâz Sadyr Japarov în timpul acestei vizite, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a deschiderii bazei militare ruseşti de la Kant, în Kârgâzstan.

Vineri, preşedintele rus va participa la un summit al ţărilor din fosta URSS, în prezenţa principalului său aliat, belarusul Alexandr Lukaşenko, precum şi a unor lideri mai sceptici faţă de invazia Ucrainei, cum ar fi preşedintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev şi cel al Uzbekistanului – Șavkat Mirziyoyev.

Este pentru prima dată în acest an când președintele rus călătorește în afara Rusiei și a teritoriilor anexate de Rusia din Ucraina. La începutul acestui an, Putin a vizitat regiunile ucrainene parțial ocupate Donețk, Lugansk și Herson, precum și Peninsula Crimeea anexată.

În cursul acestei luni, Putin este de așteptat să călătorească în China. Luna trecută, el a acceptat și o invitație de a vizita Coreea de Nord, deși rămâne neclar când s-ar putea întâmpla asta.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin