Războiul riscă să ia amploare! Iranul ar putea interveni dacă Israelul continuă campania în Gaza

Iran

Misiunea Iranului la Naţiunile Unite a avertizat sâmbătă că dacă „crimele de război şi genocidul” Israelului nu sunt oprite, atunci situaţia ar putea scăpa de sub control, iar consecinţele vor fi “de mare amploare”, relatează Reuters.

„Dacă crimele de război şi genocidul apartheidului israelian nu sunt oprite imediat, situaţia ar putea scăpa de sub control şi ar putea ricoşa cu consecinţe de anvergură – a căror responsabilitate revine ONU, Consiliului de Securitate şi statelor care conduc Consiliul spre o fundătură”, a postat pe X misiunea Iranului la ONU.

Avertismentul public a venit după ce site-ul Axios a relatat că Teheranul a transmis un mesaj Israelului, prin intermediul ONU: dacă va desfăşura o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, care este controlată de Hamas, atunci va trebui să fie tras la răspundere.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir Abdollahian, s-a întâlnit, sâmbătă, la Beirut cu coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, pentru a discuta situaţia.

Potrivit site-ului israelian Jerusalem Post, Abdollahian a declarat că Iranul nu dorește ca acest conflict să se transforme într-un război regional și că vrea să încerce să ajute la eliberarea civililor care sunt ținuți ostatici de Hamas în Gaza, dar a subliniat că Iranul are propriile sale linii sale roșii. El a spus că, dacă operațiunea militară israeliană continuă – și mai ales dacă Israelul își respectă promisiunea de a lansa o ofensivă terestră în Gaza – Iranul va trebui să răspundă.

Ulterior, Amirabdollahian s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Doha, în Qatar, iar cei doi au convenit să continue cooperarea pentru a atinge obiectivele grupului, a precizat Hamas într-un comunicat. Haniyeh a fost citat spunând că Hamas se așteaptă să vadă un sprijin puternic pentru palestinieni din partea înalților oficiali ai Organizației pentru Cooperare Islamică, scrie Al Jazeera.

Ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Iranului, a negat marţi implicarea ţării sale în ofensiva Hamas, reafirmându-şi totodată sprijinul pentru mişcarea islamistă palestiniană.


 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *