VIDEO | ULTIMA ORĂ! Republica Moldova a inițiat procedura de retragere din CSI

Republica Moldova a inițiat procedura de retragere din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente. Despre acest lucru a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un briefing la Parlament. Potrivit lui, decizia a fost luată după consultări cu Președinția, Guvernul și societatea civilă. 

„Am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente. După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă din Republica Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice.  Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații ostile la adresa Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea teritoriilor suverane. După ce o țară fondatoare a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar, alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și omorându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate”, a declarat Igor Grosu.  

CSI a fost fondată în 1991, în urma semnării unui acord dintre Rusia, Ucraina și Belarus. Ulterior, acestei organizații s-au alăturat alte state, foste republici sovietice, printre care și Republica Moldova. Ultima s-a alăturat la CSI Georgia, în 1993. Tot ea a fost ce care a părăsit prima această organizație interstatatală, în 2008, după invazia Rusiei în Georgia. În 2018, CSI a fost părăsită și de Ucraina. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin