România, Bulgaria și Turcia încep misiunea de deminare în Marea Neagră. Memorandumul, semnat astăzi la Istanbul

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, va semna, astăzi, alături de omologii turc și bulgar, Memorandumul de înțelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, în formatul trilateral Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfășura la Istanbul.

Evenimentul marchează prima acțiune comună majoră a Alianței Trilaterale în Marea Neagră, de când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Structura operațională a MCM Black Sea, cu o comandă rotativă la fiecare șase luni și două activări planificate în fiecare rotație, va asigura un nivel continuu de vigilență și pregătire, contribuind și la întărirea posturii aliate de descurajare și apărare a flancului estic”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării de la București.

Deși toate cele trei țări din coaliție sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice, Turcia nu vrea ca această forță de deminare să fie considerată o operațiune a NATO. Aliații au sporit supravegherea și informațiile în regiune încă de la începutul războiului, dar nu și activitatea navală.

Cu toate acestea, acordul a suferit o modificare foarte importantă în urmă cu trei zile. După ce, inițial, Turcia s-a opus prezenței forțelor navale în Marea Neagră de către alte țări NATO, inclusiv a Statelor Unite, argumentând că acestea ar putea duce la escaladarea tensiunilor în regiune, autoritățile de la Ankara au cedat. Două alte țări, care nu au fost numite, intenționează să creeze o flotă comună pentru a curăța minele în părți ale Mării Negre, alături de Turcia, România și Bulgaria, notează Newsweek.

Se știe că Marea Britanie și-a arătat intenția de a ajuta Ucraina să înființeze o flotă dedicată acestei misiuni, dar Turcia nu permisese trecerea navelor de deminare staționate în Marea Britanie, invocând Convenţia de la Montreux, un pact internaţional referitor la interzicerea traversării strâmtorilor Bosfor şi Dardanele pe timp de război. A doua țară este Norvegia.

Coaliția Maritimă pentru ajutarea Ucrainei în Marea Neagră este condusă de Marea Britanie și Norvegia, care și-au propus același lucru, deminarea, și, în plus, „securizarea” Ucrainei, dotând-o cu ambarcațiuni de asalt și de raid.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a propus anterior Turciei să se alăture Coaliției Maritime pentru a consolida securitatea în Marea Neagră, dar Ankara și-a negociat interesele foarte atent privind permisiunea trecerii navelor americane și britanice „așteaptând pași pozitivi și solizi din partea SUA pentru achiziționarea și modernizarea avioanelor de război F-16”, mai scrie sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram