România, pregătită să investească, prin companiile sale, în piața de energie regenerabilă din R. Moldova

Piața de energie regenerabilă din R. Moldova are un potențial mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei solare. Noile perspective au fost anunțate de directorul de strategie și dezvoltare de business al companiei românești Simtel, Ana Nedea, originară din Chișinău. Firma pe care o reprezintă este lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice. În cadrul unui interviu pentru „Independent News”, Ana Nedea a vorbit despre domeniul energiei regenerabile din România și planurile de extindere ale companiei în Republica Moldova.

„Noi considerăm că piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. E un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro. În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă și atunci asta accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova. În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, a declarat Ana Nedea.

Șefa de la Simtel a vorbit și despre potențialele investiții pentru Republica Moldova într-un domeniu puțin explorat.

„Revin la ideea inițială că piața din Republica Moldova în domeniul energiilor regenerabile este încă la început și se configurează acum, iar aici aș puncta și zona de cadru legislativ care, deși a fost îmbunătățită în ultimii ani, în schimb, mai există anumite breșe care necesită o clarificare, o detaliere mai exactă pentru a facilita procesul de avizare, să zicem, sau de certificare a centralelor fotovoltaice și, de ce nu, un control mai mare al riscului tehnologic și de performanță, care e un risc pe care noi îl vedem destul de important în momentul de față și considerăm că ar trebui să existe, din punct de vedere legislativ niște cerințe din punct de vedere tehnic, mai specifice, mai detaliate, exacte, pentru a certifica acele instalații care respectă acele cerințe din punct de vedere tehnic. Întrucât partea de performanță, dar și securitatea este extrem de importantă când vorbim de o centrală fotovoltaică amplasată, de exemplu, pe un acoperiș de clădire. Și aici e nevoie de o granulare, o detaliere mai amănunțită a cerințelor din punct de vedere legislativ. De asemenea, zona de acces la finanțare este un aspect destul de discutat când vorbim de Republica Moldova, deși există foarte multe programe de finanțare, granturi europene și naționale, totuși accesarea acestora este destul de limitată. Și asta pentru că avem un cost inițial de accesare a finanțărilor acestor fonduri și acestor surse de finanțare destul de ridicat în Republica Moldova și, de asemenea, soluțiile de finanțare pentru proiectele mici iarăși sunt limitate în momentul de față. Or, îmbunătățirea acestui aspect ar contribui la o deblocare și o creștere a investițiilor în zona de energie regenerabilă. Din punctul meu de Vedere, la capitolul provocări, evident că partea de infrastructură devine un subiect important despre care ar trebui să discutăm. Și aici mă refer și la zona de infrastructură energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o modernizare și o investiție în partea de modernizare. Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică”, a mai adăugat Ana Nedea.

În cadrul interviului au fost abordate și avantajele pieței din Republica Moldova.

„Orice piață are și provocări, dar are și părți care avantajează și stimulează business-ul. Pentru un investitor din România, noi sau oricare alt investitor care își dorește să se lanseze într-un business în Republica Moldova, în primul rând, un aspect important este evident proximitatea față de România. Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Iar proximitatea vine la pachet din punct de vedere infrastructură, cu autostrada care este în lucru în momentul de față. Autostrada Moldovei, care va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere. Asta înseamnă un apetit atât din punctul de vedere al investitorilor, cât și o nevoie destul de ridicată, asta însemnând că este nevoie de oameni de business și companii cu viziune care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă, la dezvoltarea de afaceri transparente și de business transparent. În Republica Moldova se fac pași vizibili în toate direcțiile, atât din punct de vedere legislativ, cât și fiscal”, a mai declarat Ana Nedea.

Ana Nedea este director de strategie și dezvoltare de business la Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice. Născută în Chișinău, și-a definitivat studiile la București, ca absolventă a Facultății de Business și Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice. Are un Master în Comunicare și Relații Publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În anul 2012, a pus bazele echipei de energie din cadrul Simtel, a condus o echipă de implementare din care făceau parte 65 de colegi, a dezvoltat soluții de pionierat și a extins rețeaua de filiale, prima dintre ele fiind înființată în anul 2022, în Republica Moldova.

În prezent, are ca linii de coordonare partea de strategie, expansiune internațională și dezvoltare de noi linii de business în cadrul Simtel și este președintele Asociației Române de Dezvoltare Durabilă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *