Zi de doliu pentru români. 14 mai este Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Astăzi este Ziua națională de cinstire a martirilor din închisorile comuniste, celebrată anual în data de 14 mai. Aceasta a fost instituită în memoria miilor de tineri, intelectuali, teologi și cetățeni din diferite clase sociale care s-au opus regimului comunist și arestați în noaptea dinspre 14 spre 15 mai 1948, scrie Basilica.ro.

Sursa citată menționează că mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată acasă, trecând la Domnul ca urmare a umilințelor la care sistemului penitenciar comunist îi supunea.

Printre personalitățile importante ale Ortodoxiei care au suferit se numără: părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu și mulți alții.

Dintre aceștia, pr. Dumitru Stăniloae și pr. Sofian Boghiu se află pe lista celor 15 cuvioși și mărturisitori care urmează a fi canonizați cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

Închisorile în care majoritatea deținuților politici și-au executat condamnările sau în care și-au pierdut viața sunt cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti.

Propunerea legislativă de instituire a zilei a fost depusă de Parlament la 16 martie 2016 și a fost adoptată de Senat la 1 noiembrie 2016. Ulterior, Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat procesul legislativ în data de16 mai a aceluiași an.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data de 14 mai, la 30 mai 2017. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 mai 2017.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *