MAE vine cu explicații: Parteneriatul de Securitate și Apărare între R. Moldova și UE nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice

Ministerul de Externe de la Chișinău confirmă că Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să încheie un Parteneriat de Securitate și Apărare, reprezentând un aranjament politic care va consolida cooperarea în sfera securității și apărării. Acest demers este în conformitate cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a Republicii Moldova, transmite MAE.

Potrivit diplomației de la Chișinău, majoritatea activităților prevăzute de acest parteneriat sunt deja realizate în practică, însă încheierea acestuia va furniza o bază pentru o colaborare mai sistemică între Republica Moldova și UE în diverse domenii de interes comun.

Parteneriatul va funcționa ca un cadru general pentru interacțiunile dintre cele două părți în chestiuni precum consolidarea rezilienței, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării, gestionarea crizelor și managementul integrat al frontierelor.

„În baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice”, se mai arată în comunicatul MAE.

Anunțul MAE vine în urma unei informații publicate de Financial Times, care sugera că Republica Moldova și UE sunt pe punctul de a-și intensifica cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *