România trimite în R. Moldova un autolaborator pentru monitorizarea calităţii aerului

Un autolaborator mobil, echipat cu tehnologie de ultimă oră pentru monitorizarea calităţii aerului, a fost donat, miercuri, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România Agenţiei de Mediu din Republica Moldova. Donaţia a fost făcută în baza unui memorandum aprobat de Guvernul României. Valoarea autolaboratorului este estimată la 747.000 de roni, echivalentul a circa 3 milioane de lei moldovenești.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Mircea Fechet, a declarat că acest gest va contribui la creşterea capacităţii autorităţilor din Republica Moldova de a răspunde prompt la evenimente care pot afecta calitatea aerului și mediul în general.

„Utilizarea autolaboratorului va duce la o mai bună înțelegere a calității aerului și va ajuta la familiarizarea instituțiilor din Republica Moldova cu metodele europene de monitorizare”, a spus Fechet, citat de Mediafax.

Autolaboratorul conține o serie de echipamente, printre care analizoare de poluanți, o stație meteorologică și sisteme de înregistrare și stocare a datelor. Aceste instrumente vor permite autorităților din Republica Moldova să efectueze studii detaliate despre evoluția calității aerului și să aplice tehnici de analiză conforme cu reglementările Uniunii Europene.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România (ANPM), Laurențiu Alexandru Păştinaru, a subliniat că acest autolaborator va contribui la monitorizarea calității aerului, atât pe plan local, cât și transfrontalier, fiind amplasat în zone cu impact major asupra poluării, cum ar fi platformele industriale și zonele cu trafic intens.

Directorul Agenției de Mediu din Republica Moldova, Dorin Poverjuc, a mulțumit pentru acest ajutor, subliniind că autolaboratorul va asigura monitorizarea continuă a calității aerului în regiune și va întări relațiile de colaborare între cele două țări.

„Vă promit că autolaboratorul va asigura monitorizarea calităţii aerului transfrontalier, dar şi local apărând scopul pentru care a fost oferit: calitatea aerului”, a declarat Poverjuc.

Autolaboratoarele mobile de acest tip vor fi amplasate în zonele cu risc major de poluare și sunt echipate cu o sursă alternativă de curent pentru a garanta funcționarea constantă a sistemelor în cazul întreruperilor de energie electrică.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...