România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră și a rutelor de transport pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să își transporte cerealele în afara razei de acțiune a Rusiei, potrivit premierului României, Marcel Ciolacu. Oficialul a declarat pentru Financial Times că planul va fi pus în aplicare indiferent de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, care sunt la granița cu România.
„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. Pentru a facilita exportul lor, am mărit capacitatea atât în portul Constanța, cât și pe căile de acces către portul Constanța pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”.
De asemenea, România va deschide mai multe puncte de trecere a frontierei rutiere și își va îmbunătăți infrastructura feroviară în gările de la granița cu Ucraina pentru a accelera transferul de mărfuri, a adăugat Ciolacu.
„Ne-am învățat bine lecțiile despre Rusia. Suntem la zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat”, a mai spus Ciolacu.
În primul său interviu acordat presei internaționale de când a devenit prim-ministru, în iunie, Ciolacu a declarat că Bucureștiul nu se va lăsa intimidat de Moscova și și-a exprimat încrederea că apartenența țării sale la NATO va descuraja Rusia de la orice ostilitate directă.
„Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment”, a spus el.
În ciuda atacurilor repetate ale Rusiei asupra silozurilor de cereale ale Ucrainei din porturile Ismail și Reni de-a lungul Dunării, Ciolacu a declarat că există „soluții” – de exemplu, permițând navelor să tranziteze zona pe timp de noapte începând cu luna octombrie și crescând traficul de marfă la un minim de 14 nave pe zi.