Românii din Ucraina cer ajutorul Bucureștiului și Chișinăului, pentru a determina Kievul să renunțe la sintagma „limba moldovenească”

Decizia autorităților de la Kiev de a tipări, în continuare, manuale de „limba moldovenească” și a de a păstra această sintagmă de sorginte sovietică în registrul limbilor minorităților din Ucraina i-a nemulțumit pe reprezentanții comunități românești din această țară. Aceștia au publicat un memoriu, prin care le cer autorităților din România, dar și din Republica Moldova să-i susțină în acest demers și să intervină pe lângă puterea ucraineană, pentru a li se face dreptate.

Demersul este semnat de Consiliul Național al Românilor (CNRU) din Ucraina, uniune civică care reunește 20 de societăți național-culturale și instituții de presă ale comunității românești din țara vecină (regiunile Cernăuți, Transcarpatică, Odesa și Kiev).

„Ne adresăm către Ministerul Afacerilor Externe, Comisiile Parlamentului României cu competențe directe în problematica politicii externe și a comunităților istorice românești din afara granițelor Țării, cu solicitarea de a sprijini, pe toate căile diplomatice și politice disponibile, eforturile multianuale ale comunității românești din Ucraina de a convinge autoritățile centrale ale statului ucrainean de necesitatea renunțării la politica de divizare identitară și lingvistică artificială a românilor din Ucraina, care este o moștenire ruso-imperială și stalinistă”, se spune un document.

Mai mult, autorii solicită elaborarea unui apel comun al Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova către Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rada Supremă a Ucrainei și executivul ucrainean, cu solicitarea de a renunța oficial la folosirea sintagmei „limba moldovenească” în Ucraina.

În context, ei cer redenumirea limbii în „română”, după modelul schimbărilor legislative recente din Republica Moldova. De asemenea, reprezentanții comunității românești din Ucraina îndeamnă puterile de la București și Chișinău să adopte și o declarație comună „de asumare a comuniunii identitare a minorităților naționale română și „moldovenească” din Ucraina, plecând de la comuniunea limbii vorbite de acestea, limba română – limbă oficială în ambele state românești și limbă oficială a Uniunii Europene – organizație cu care Ucraina are semnate tratate de aderare și integrare”.

Reacția vine după ce, anterior, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a anunțat că va tipări în continuare manuale de limba și literatura „moldovenească”, „pentru a nu-i discrimina pe vorbitorii acestei limbi”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram