S-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Laureații au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor în materie

Nobel fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost decernat cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier pentru „metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”, conform comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel, informează site-ul nobelprize.org.

Distincția onorează realizările celor trei savanți în dezvoltarea și aplicarea tehnicilor avansate, care au permis cercetătorilor să observe și să înțeleagă mai bine comportamentul electronilor la nivel atomic și subatomic. Contribuţiile laureaţilor au permis investigarea unor procese atât de rapide încât, până acum, erau imposibil de urmărit.

Potrivit comitetului Nobel, această înțelegere profundă a dinamicii electronice deschide noi orizonturi în domenii precum fizica cuantică și nanotehnologia, având potențialul de a schimba modul în care percepem și folosim materialele și dispozitivele la scară mică.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger „pentru experimente cu fotoni încâlciţi, stabilirea încălcării inegalităţilor lui Bell şi pionieratul în domeniul ştiinţei informaţiei cuantice”.

Sezonul Nobel din acest an va continua cu premiul pentru Chimie, pe 4 octombrie, premiul pentru Literatură, pe 5 octombrie, şi premiul pentru Pace, pe 6 octombrie. Premiul pentru Eonomie în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram