Erevanul sfidează Moscova. Armenia a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale

Putin Pașinian

Parlamentul armean a ratificat marți Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționalee, actul fondator care l-a pus sub acuzare pe Vladimir Putin. Aleșii au votat în favoarea ratificării cu 60 de voturi pentru și 22 împotrivă.

Acest vot vine la scurt timp după ce „operațiunea antiteroristă” a Azerbaidjanului a condus la cucerirea enclavei Nagorno-Karabah, determinând un adevărat exod al armenilor din regiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, a calificat săptămâna trecută drept „extrem de ostilă” decizia Armeniei. Moscova a avertizat în mod repetat Erevanul împotriva ratificării tratatului fondator al Curții de la Haga, cunoscut sub numele de Statutul de la Roma.

Prin ratificarea statutului, autoritățile de la Erevan ar urma să fie obligate să respecte deciziile instanțelor internaționale, inclusiv hotărârea CPI din 17 martie prin care a fost emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Anterior, Pașinian a declarat această decizie „nu are nimic de a face cu relaţiile între Armenia şi Rusia, ci cu problemele de securitate ale Armeniei”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram