Membrii naționali în comisiile de vetting privind evaluarea judecătorilor și procurorilor vor avea salarii mai mari cu 50 la sută. Guvernul a stabilit, printr-o modificare a legislației, că lefurile acestor experți, care reprezintă R. Moldova, urmează să crească de la aproximativ 74 de mii de lei până la peste 110 mii de lei. Aceste creșteri sunt calificate drept nejustifcate de Procuratura Generală, din moment ce nu sunt făcute publice statistici clare privind volumul de lucru al acestor experți.
Aceste majorări de indemnizații sunt prevăzute într-un proiect al executivului, aprobat în 5 martie, cu privire la revizuirea legilor ce se referă la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Conform autorilor proiectului, aceste modificări „vor accelera procesul de vetting”.
De asemenea, documentul, propus de Ministerul Justiției, mai prevede că, pe lângă aceste majorări salariale, echipa experților naționali din cele două comisii de vetting va ma fi suplimentată cu încă un reprezentat, ceea ce înseamnă că în ambele structuri vor fi câte patru membri naționali, pe lângă cei cinci internaționali.
Potrivit Ministerului Justiției, în prezent, leafa lunară al experților naționali în cele două comisii este echivalent cu mărimea dublă a salariului judecătorului Curții Supreme de Justiție cu vechime în muncă de peste 16 ani, în cazul comisiei de vetting pentru judecători, și mărimea dublă a salariului judecătorului CSJ, în cazul comisiei pentru evaluarea procurorilor.
Autoriii documentului susțin că aceste prevederi nu mai sunt actuale, din moment ce volumul de lucru al membrilor comisiilor s-a dublat.
„Activitatea membrilor comisiilor de evaluare implică un nivel ridicat de responsabilitate, iar creșterea indemnizației se justifică în condițiile sporirii volumului de muncă”, se arată în argumentarea autorilor.
Pe de altă parte, în timpul consultărilor, Procuratura Generală a propus anularea acestor prevederi care, potrivit instituției, nu sunt rezonabile și nici jusitificate.
„Rămâne neclar care este volumul de lucru care „s-a dublat”, având în vedere că nu sunt prezentate date statistice relevante în acest sens. Considerăm că, de la data de 17.08.2023, când a fost adoptată Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, nu au intervenit amendamente legislative care să justifice dublarea volumului de muncă al membrilor naționali. Este evident nerealist ca membrul comisiei de evaluare să presteze zilnic 16 ore de muncă în loc de 8 ore, realizând un volum dublu de muncă într-o zi lucrătoare, sau să genereze același volum de muncă dublu în aceleași 8 ore zilnice. Prin urmare, acest argument nu este motivat și nu poate constitui o justificare pentru majorarea indemnizației”, se arată în obiecțiile Procuraturii Generale.