Curtea Constituțională a Georgiei a admis cererea de a începe procedura de demitere a președintelui Salome Zurabișvili, transmite Georgian First Channel. Decizia a fost susținută de șase dintre cei nouă membri ai instanței.
Curtea a constatat că Zurabișvili a încălcat articolul 52 din Constituția Georgiei din cauza faptului că a călătorit în străinătate și s-a întâlnit cu oficiali fără acordul guvernului georgian.
Punerea sub acuzare a lui Zurabișvili a fost inițiată luna trecută de partidul de guvernământ „Visul Georgian”. La sfârșitul lunii august, guvernul a raportat că nu a aprobat 10 călătorii în străinătate ale lui Zurabișvili. A doua zi, oficialul a plecat într-o vizită de lucru în Germania.
Decizia Curții Constituționale trebuie aprobată de parlament. Deputații au la dispoziție două săptămâni pentru a analiza și vota problema revocării președintelui din funcție. După cum notează presa georgiană, dacă 100 de deputați susțin decizia instanței, președintele va fi demis din funcție. Partidul „Visul Georgian” are majoritatea locurilor în parlament – 84 din 150.
Majoritatea opoziției se opune însă demiterii președintelui, numind lansarea unei astfel de proceduri un alt sabotaj al integrării europene a Georgiei de către partidul aflat la guvernare.
Salome Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost ales preşedinte al Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului „Visul Georgian”. Ulterior, şeful statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO.