Școala cu un singur elev din Italia. Autoritățile au detașat un profesor exclusiv pentru acesta

Giuliana Clemente, o profesoară, în vârstă de 34 de ani, este singur cadru didactic care a fost detașat în Marettimo, Italia, unde un singur elev merge la școală. Tânăra afirmă că s-a confruntat cu o alegere dificilă, dar în prezent nu simte niciun regret, relatează Corriere della Sera.

„Tatăl meu a fost cel care m-a împins spre această nouă provocare, pentru că, obișnuită cu sacrificiile transferurilor școlare, cu siguranță aș fi reușit și în acest caz, pe care, ca credincioasă, l-am văzut ca pe un semn divin”, spune femeia.

Insula Marettimo, care aparține arhipelagului Egadi din Sicilia, este un cătun din Favignana, în provincia Trapani. Un loc care din martie până în septembrie este plin de turiști, dar care iarna este locuit de aproximativ o sută de persoane. Printre ei locuiește familia lui Giada, fetița de 11 ani care anul acesta a început clasa a șasea, cu un profesor numai pentru ea.

„Giada are privilegiul de a fi educată personal, iar acesta este un avantaj pentru ea, în comparație cu clasele cu mulți elevi. Cu siguranță, ea nu ar fi putut să călătorească în fiecare zi cu barca pentru a ajunge la școala din Favignana, plecând la ora 06.20 dimineața, întorcându-se la 16.30 după-amiaza, stând afară toată ziua”, spune profesoara.

Poziția geografică a insulei reprezintă o provocare logistică considerabilă pentru locuitorii săi, dar acest lucru nu reprezintă o justificare, notează jurnaliștii italieni. Școala este dreptul tuturor, iar decizia Giulianei reprezintă de fapt un mijloc de recunoaștere a dreptului micuței Giada la educație, punctează Corriere della Sera.

„Chiar dacă poate părea deosebit de neobișnuit este un lucru normal. Suntem o comunitate mică, iar copiii noștri au aceleași drepturi ca și ceilalți. Anul acesta, grație și sensibilității politicienilor, de fapt, pentru prima dată, autoritățile au vizat nu doar un curs obișnuit de pregătire pentru examene, ci au aspirat la o îmbunătățire care să poată garanta cele 30 de ore de școală”, a declarat tatăl elevei, Francesco Billante.

Provocarea, dar mai ales dificultățile de a se muta pe o insulă în care nu există nici măcar un serviciu de urgență medicală, nu sunt alegeri pe care toată lumea le poate lua ușor. Poate că asta face această poveste specială, noteză jurnaliștii italieni. Dorința puternică a unei fetițe de a învăța și pasiunea unui profesor de a preda, depășind orice obstacol.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin