Prima reacție a Kievului în scandalul manualelor de „limbă moldovenească”: Ucraina a oprit orice tipărire a acestora

Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind „utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina, a anunțat joi ministrul ucrainean al Educației, Oksen Lisovîi.

În comunicatul publicat și în limba română se arată că, în momentul de față, se desfășoară un proces de actualizare a legislației ucrainene existente pentru a se conforma acestei decizii (de înlocuire a „limbii moldovenești” cu limba română), implicând o serie de reglementări interne.

Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”.

Autoritățile de la Kiev precizează că toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.

Și Ministrul Educației și Științei din Ucraina într-o postare pe contul său X (ex-Twitter) a ținut să precizeze, în limba română, că instituția care o conduce „a oprit orice producție suplimentară a acestor manuale. În plus, se lucrează la un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”

Aceeași explicație a avut și premierul Marcel Ciolacu, miercuri seară. Într-o emisiune la Antena 3 acesta a spus că tipărirea unor manuale de „limbă moldovenească” în Ucraina este o „problemă logistică”, într-o ţară aflată în război, precizând că fuseseră date la tipărit doar într-o anumită zonă a țării vecine.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin