Șeful diplomației UE, către statele membre: Nu mai exportați arme altor țări, ci doar Ucrainei. Încercați să le spuneți: „vă rog să așteptați, nu sunteți în război”

Oprirea furnizării de arme de către Uniunea Europeană către alte țări este cea mai eficientă modalitate de a crește aprovizionarea cu muniții către Ucraina. Declarația a fost făcută, luni, în timpul vizitei sale în Polonia, de șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

Borrell, care se află deja astăzi într-o vizită la Kiev, a afirmat că problema nu este că industria europeană nu poate produce mai multă muniție, ci că o parte din producție este exportată în țări terțe.

„Cel mai bun mod de a vinde mai mult Ucrainei sau de a dona mai mult Ucrainei este să încercați să le spuneți altora: „Vă rog să așteptați, nu sunteți în război. Puteți aștepta câteva luni și redirecționați aceste produse către Ucraina.” Aceasta este o decizie politică care trebuie luată de statele membre UE”, a spus Borrell.

El a declarat că a încercat să transmită această opinie colegilor săi miniștri zilele acestea și a propus oprirea acestor exporturi. Cu toate acestea, numai statele membre UE pot decide acest lucru.

Uniunea Europeană a aprobat în martie anul trecut un plan de 2 miliarde de euro pentru a spori livrările de muniție către Ucraina, angajându-se că va trimite un milion de obuze de 155 mm în termen de 12 luni pentru a ajuta țara bătută să se apere împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Dar până la sfârșitul anului 2023 , blocul a furnizat doar 330.000 de obuze, în ciuda cererilor repetate de la Kiev. Numărul este de așteptat să ajungă la aproximativ 520.000 până la sfârșitul lunii martie. Livrările lente au fost inițial puse pe seama blocajelor industriale, a perturbărilor lanțului de aprovizionare și a investițiilor lente.

Totuși, potrivit lui Borrell, capacitatea industrială nu mai reprezintă un obstacol: ceea ce împiedică livrările către Ucraina este faptul că companiile europene exportă arme către clienți care nu sunt în război.

Controalele exporturilor sunt o competență extrem de sensibilă care rămâne strict în mâinile guvernelor. Numai în cazul sancțiunilor Bruxelles-ul poate impune reguli uniforme. În caz contrar, țările sunt libere să permită – sau să interzică – companiilor lor naționale să exporte produse sensibile în afara blocului.

Potrivit unei estimări anterioare a Comisiei Europene, 11 state membre găzduiesc fabrici care pot produce obuze de 155 mm: Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia. Nu este clar câte dintre aceste țări vor răspunde la apelul lui Borrell și vor restricționa exporturile, având în vedere veniturile abundente pe care industria de apărare le poate obține pe piețele globale.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *