Situația financiară din Republica Moldova este critică. Veaceslav Ioniță: Președinția merge cu avionul, iar Guvernul cu căruța și în direcție opusă

Situația financiară a Republicii Moldova în 2023 este critică, cu plăți exorbitante pentru dobânzile creditelor, iar veniturile bugetare sunt scăzute. Analiza a fost făcută de expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”,și a fost expusă în emisiunea „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Guvernul se bazează pe împrumuturi interne costisitoare, deși expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, avertizează că aceasta este o soluție ineficientă. El subliniază că țara a ratat oportunități de a obține granturi semnificative în trecut. De asemenea, Ioniță observă că dobânzile la împrumuturile interne sunt mult mai mari decât cele externe.

„Raportat la PIB, de la 1,7% în 2013 la 3% în 2014, după ce a fost semnat Acordul de Asociere, a crescut suportul financiar extern. Trebuia să crească continuu spirjinul financiar extern, dar a avut loc jaful bancar, care ne-a prăbușit și am rătat sume enorme. În 2015 am primit 2 miliarde de lei, dar am ratat 2,4 miliarde de lei. În 2016 a primit 1,4 miliarde de lei, dar am ratat 3,5 miliarde de lei. În 2020 am primit 600 de milioane de lei, dar am ratat 5,6 miliarde de lei. Din 2015, după jaful bancar, și până în prezent, s-au ratat, sub formă de granturi, 39,2 miliarde lei. Partenerii nu au vrut să aibă de a face cu o țară unde se fură miliarde de lei și nimeni nu pățește nimic”, susține expertul, citat de Jurnal.md.

Ioniță susține faptul că granturile și împrumuturile externe au scăzut semnificativ în ultimii ani, iar guvernul se împrumută masiv pe piața internă. El menționează că acest lucru are un cost semnificativ mai mare decât împrumuturile externe. Dobânda la creditele externe este mult mai mică, dar în 2023, dobânda internă a ajuns la cote alarmante.

„În acest an, avem de plătit pentru dobândă la creditele luate de către Guvern o sumă dublă față de anul trecut și incomparabilă cu oricare altă perioadă din istoria Republicii Moldova”, a afirmat expertul.

Analizând veniturile bugetare, Ioniță constată o creștere modestă, care, dată fiind inflația, reprezintă, de fapt, o scădere în termeni reali. Veniturile din TVA cresc cu doar 3,9%, iar granturile au scăzut cu 24% față de anul precedent. Cheltuielile bugetare au crescut semnificativ, determinând un deficit bugetar considerabil.

„Avem mulți pensionari, nu avem lucrători. Dobânzile creditelor au crescut cu 237%. Am plătit dobânzi de 2,4 ori mai multe decât anul trecut. La creșterea prețurilor, investițiile capitale în acest an au fost de 6,8%, cu mult mai mici decât anul trecut”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Economistul subliniază că Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar extern pentru a-și dezvolta infrastructura, dar din cauza deficitului bugetar și a costurilor ridicate ale împrumuturilor interne, aceasta se află într-o situație dificilă.

„Politic avem tot sprijinul. Urmează tehnic Guvernul să facă față acestui suport politic. Se creează impresia că Președinția merge cu avionul, iar guvernul merge cu căruța, doar că merge exact în direcția opusă. În felul acesta e foarte greu să reușești să-ți asiguri și să-ți onorezi toate obligațiile față de cetățeni”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin