EDITORIAL | Sperietoarea „vin românii” nu mai trece!

Săptămâna trecută, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a ieșit în spațiul public cu o informație scandaloasă, precum că România ar pregăti o diversiune în regiunea transnistreană, iar 10 mii de soldați români sunt gata să ia cu asalt Tiraspolul. 

Această informație i-a amuzat pe unii, i-a contrariat pe alții, însă nu cred că a făcut pe cineva să tremure de frică. Și asta pentru că, în primul rând, scenariul pare extrem de subțire și lipsit de credibilitate, iar în al doilea rând, au apus timpurile când România este percepută drept un pericol pentru basarabenii din stânga Prutului. Puțini mai cred în aceste baliverne. 

Această retorică nu e nouă. Au folosit-o destui până acum. De la Lucinschi, Voronin, până la Dodon și trepădușii pro-ruși de la Chișinău. E adevărat, sperietoarea a funcționat o vreme, unii chiar au reușit, de-a lungul timpului, să-și construiască mesajele politice în jurul acestor narative. Și a funcționat șiretlicul. Doar că aceste vremuri au apus. 

Sperietoarea „vin românii” nu mai merge. Iar politicienii care mizează pe această carte vor pierde crunt. Atunci când zici că „vin românii”, sperând ca o să-i bagi în sperieți pe oameni, poți să ai surpriza de a obține fix efectul invers.

Schimbarea de atitudine din ultimii ani față de România este firească și nu mai poate fi oprită. Procesul este ireversibil. Sprijinul de peste Prut pentru românii basarabeni este politică de stat. Nu mai este demult interes îngust de partid. Acest lucru se vede și se simte.

Astăzi, clasa politica românească acționează, în raport cu Republica Moldova, exact ca în cazul Declarației de la Snagov,  din 1995, când toate forțele politice de la București au convenit să promoveze în comun integrarea României în Uniunea Europeană. Și chiar dacă un asemenea pact cu privire la Republica Moldova nu exista formal, România va apăra interesele basarabenilor. Establishment-ul de la București și-a trasat foarte clar obiectivele. Și sunt de nezdruncinat, indiferent ce partide se vor perinda în jilțurile puterii din România. Așa că să nu ne temem, că n-avem de ce.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *