105 ani de la Unirea Basarabiei cu România!

Astăzi se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul istoric s-a produs în data de 27 martie 1918 (9 aprilie stil nou), stabilind reunificarea firească a vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi anexată de Rusia Țaristă, în 1812. 

Unirea a fost votată de Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chișinău. Dintre cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă, 36 s-au abținut, iar 13 deputați fiind absenți.

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”, se arăta în Declaraţia de Unire, semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi de secretarul Ion Buzdugan.

Basarabia a fost prima provincie istorică care s-a unit cu România, pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate în data de 28 iunie 1940, atunci când Uniunea Sovietică a anexat din nou Basarabia, în baza prevederilor pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Membrii „Sfatului Țării”
Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin