Statele Unite interzic importurile de uraniu îmbogăţit din Rusia pentru centralele nucleare

Preşedintele SUA Joe Biden a semnat o lege care interzice importul de uraniu îmbogăţit din Rusia, ca parte a eforturilor Washingtonului de a limita fluxul de bani cu care Vladimir Putin îşi finanţează invazia din Ucraina, transmite Reuters.

Rusia este cel mai important furnizor mondial de combustibil pentru centrale nucleare, iar aproximativ 24% din uraniul îmbogăţit folosit de centralele americane provine de la ruşi. Interdicţia începe în aproximativ 90 de zile, pentru a permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul unor probleme legate de aprovizionare. 

Legea deblochează, de asemenea, fonduri de aproximativ 2,7 miliarde de dolari pentru a stimula industria americană a combustibilului cu uraniu. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a spus că decizia va provoca şocuri în relaţiile economice globale, dar că industria rusă este pregătită să scoată profit şi din astfel de situaţii.

„Viaţa a confirmat că economia rusă este pregătită pentru orice provocări şi răspunde rapid dificultăţilor emergente, chiar obţinând câştiguri din situaţie. Aşa va fi şi de data aceasta”, a adăugat el într-o postare pe Telegram.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această măsură „nu este critică pentru industria nucleară rusă”.

„Americanilor le este dificil să concureze cu noi pe scena internațională. Și de îndată ce le devine dificil să concureze, ei nu ezită să recurgă la niciun mijloc, inclusiv la măsuri care distorsionează și încalcă toate normele și principiile comerțului internațional. (…) Industria noastră nucleară este una dintre cele mai avansate din lume. Este extrem de competitivă. Vom continua să dezvoltăm această industrie”, a declarat Peskov.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *