Tariful la gaz poate scădea sub 13 lei. Sergiu Tofilat: Iarna aceasta va fi mult mai ușor

Prețul gazului natural în Republica Moldova ar putea scădea aproape de 13 lei. Declarația a fost făcută de Sergiu Tofilat, reprezentantul statului în Consiliul de Observatori de la Modovagaz, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Iarna aceasta va fi mult mai ușor decât a fost iarna precedentă, nu mă apuc acum să dau niște cifre exacte. Eu nu-s cu crezutul, mă aștept să coboare mai aproape de 13 lei, posibil și mai puțin. Ne uităm la două aspecte: astăzi tariful când e calculat, el ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic – 750 de dolari, prețul mediu, adică de la 1 ianuarie, iar noi în ianuarie, februarie, martie am consumat gaz scump și de aceea media anuală iese scumpă”, susține Tofilat.

Potrivit lui Tofilat, compania Energocom a achiziționat gaz natural la un preț de 420 de dolari pentru o mie de metri cubi. Expertul susține că există posibilitatea ca prețul gazului să scadă înainte de sezonul de încălzire sau la începutul anului viitor.

„Energocom-ul a cumpărat gaz cu 420 de dolari pe mia de metri cubi, deci, eu cred că vom avea o micșorare fie acum înainte de sezonul de încălzire și una la începutul anului, fie ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege, ca să nu ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic. Ianuarie deja a trecut, de ce să ne întoarcem în urmă și să punem media pe iarna trecută?”, a mai declarat Tofilat.

În prezent, prețul metrului cub de gaz este 18,05 lei și s-a redus la începul lunii iunie de la 29,27 lei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram