Tot mai aproape de Patriarhul Kirill. Mitropolitul Vladimir, membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, în 2024

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, pare să se bucure de o și mai mare încredere din partea patriarhului rus Kirill. Acesta este unul din cei șase membri permanenți ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, alături de alți patru mitropoliți subordonați Patriarhiei de la Moscova, conform Calendarului Patriarhal pentru anul 2024. De notat că, spre deosebire de anii trecuți, numărul membrilor sinodului cu statut permanent a scăzut cel puțin în jumătate.

Asupra acestui detaliu atrage atenția fostul deputat Vlad Cubreacov, într-un articol publicat pe blogul său, care notează că din componența Sinodului vor mai face parte și alți câțiva ierarhi „rotativi”, adică desemnați de patriarh pentru un mandat limitat în timp. În anii precedenți, numărul total al membrilor Sinodului Permanent Rus a fost de maximum 12 persoane.

Cei 5 mitropoliți cu statut de membru permanent al Sinodului Rus de la Moscova sunt: 1. Onufrie, mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, 2. Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, 3. Alexandru, mitropolitul de Astana și Kazahstan, 4. Vichentie (Morari, etnic român, 70 de ani), mitropolitul de Tașkent și Uzbekistan, și 5. Varsanufie, mitropolitul de Sankt Petersburg și Ladoga.

„Aceștia sunt oamenii cei mai apropiați și colaboratorii cei mai de încredere ai Patriarhului rus. Aceasta este adevărata conducere operativă a „Lumii Ruse” (concept lansat în 1993 de Patriarhul Kiril, atunci mitropolit de Smolesk și Kaliningrad, șef al Sectorului de relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei). Geografia membrilor Sinodului Permanent de la Moscova conturează geografia acestei „Lumi Ruse”: Federația Rusă (lărgită), Ucraina (restrânsă), Republica Moldova (cu Transnistria ocupată în spate) și Kazahstanul (o următoare potențială victimă a Moscovei). Bielorusia (Rusia Albă), luată separat, nu contează, pentru că este, print tot și prin toate, parte a Rusiei”, menționează Vlad Cubreacov. 

De asemenea, în Calendarul Patriarhal pentru anul 2024 sunt incluși, ca fiind subordonați direct Patriarhiei Moscovei, conducătorii mitropoliilor și episcopiilor din Crimeea și regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, eparhii care în anii anteriori figurau ca părți constitutive ale „Bisericii Ortodoxe Ucrainene” (BOU) și care, în 2023, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, au fost scoase din componența BOU și transferate Bisericii Ortodoxe din Federația Rusă. 

Potrivit lui Cubreacov, cooptarea mitropolitului Vichentie Morari în Sinodul Permanent de la Moscova constituie o dovadă cât se poate de limpede că acesta a reintrat în grațiile Patriarhului Kiril Gundiaev și este văzut, la necesitate, ca posibil înlocuitor al mitropolitului Vladimir Cantarean la Chișinău.

„De altfel, în octombrie 2023, după celebra scrisoare a mitropolitului Vladimir către Patriarhul său de la Moscova, din 5 septembrie 2023, mitropolitul Vichentie Morari a fost trimis de Patriarhul Kiril într-o vizită de inspecție la Chișinău, iar vizita s-a soldat cu un amplu raport privind situația bisericească din Republica Moldova. Aviz preoților de sub omoforul moscovit! Acum este mai clar ca niciodată că „Biserica Ortodoxă Ucraineană” (mitropolitul Onufrie Berezovski) și „Biserica Ortodoxă din Moldova” sunt structuri ale Patriarhiei Moscovei, mână în mână cu Patriarhul care binecuvântează războiul. Porțile Patriarhiei Române sunt deschise pentru toți preoții și parohiile din captivitatea canonică rusă”, conchide autorul în articolul publicat pe blog.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram