Tiraspolul îi cere Moscovei să apere Transnistria, care s-ar confrunta cu o „blocadă economică” din partea guvernării de la Chișinău. Pretențiile au fost formulate în cadrul unui congres al autorităților din stânga Nistrului, „de toate nivelurile”, care s-a desfășurat astăzi în capitala regiunii separatiste. De celaltă parte, Guvernul susține că acțiunea este dirijată de Kremlin, cu scopul de a „crea isterie”.
Participanții la congres au adoptat și o rezoluție, prin care se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condițiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”. Aceștia invocă faptul că, în stânga Nistrului, locuiesc peste 200 000 de cetățeni ai Federației Ruse și fac trimitere la „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.
În document se mai spune că vor fi sesizați și Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”, OSCE, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile regimului separatist despre pretinsa blocadă economică.
„Acest pretins congres de la Tiraspol este dirijat de cei din stânga Nistrului, dar și de Kremlin, anume cu intenția de a crea această isterie. Autoritățile evaluează calm lucrurile care se întâmplă acolo. Regiunea transnistreană a RM este aliniată la obiectivul de pace și securitate al țării. Toate discuțiile sunt o scamatorie și un interes de a promova acest eveniment în spațiul public. (…) Vorbim despre standarde egale pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Raporturile economice ale regiunii sunt cu RM, România și spațiul UE în proporție covârșitoare. Asta denotă o integrare clară economică”, a declarat Vodă.
Amintim că, din 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, iar, drept urmare, firmele din stânga Nistrului trebuie să plătească taxe vamale la bugetul R. Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.
Schimbarea a provocat nemulţumirea autorităţilor de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene şi că au introdus măsura brusc, fără a o anunţa în prealabil.