„Trump de Argentina” a câștigat alegerile prezidențiale: Astăzi începe sfârşitul decadenţei

Populistul de extremă dreaptă, Javier Miley, a devenit noul președinte al Argentinei. Acesta a promis interzicerea avortului, liberalizarea armelor și o „terapie de șoc” în domeniul economic prin transferul de la peso la dolarul american pentru a depăși inflația de 140 la sută, precum și pentru a lichida Banca Centrală. 

„Astăzi începe recuperarea Argentinei. Astăzi începe sfârşitul decadenţei. Aceasta este o noapte istorică”, a spus el după ce au fost anunţate rezultatele.

În al doilea tur de scrutin, Javier Miley a câștigat aproape 56% din voturi, cu 11% înaintea contracandidatului său Sergio Massa. Acesta din urmă a declarat deja că rezultatele au fost neașteptate pentru el și și-a felicitat adversarul pentru victoria la telefon.

„Acesta este președintele pe care l-au ales argentinienii”, a spus el.

Javier Miley neagă încălzirea globală, susține interzicerea avortului și intenționează să retragă oferta Buenos Aires de a adera la BRICS. Din cauza declarațiilor sale controversate, a fost numit „mini-Trump” și „economist cu drujba” – la începutul campaniei electorale a urcat pe scenă cu acest instrument ca simbol al schimbărilor viitoare.

Unul dintre primii care l-au felicitat pe politician pentru victoria sa a fost însuși fostul președinte american Donald Trump, care și-a exprimat speranța că Miley va „face din nou Argentina grozavă”. Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin