Tudor Ulianovschi: R. Moldova a primit un „cadou” de la UE, grație Ucrainei, dar drumul spre aderare este lung și anevoios

Negocierile propriu-zise de aderare a Republicii Moldova la UE vor putea demara în cel mai bun caz în toamna anului 2024 sau la începutul lui 2025. O spune fostul ministru moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, care a salutat decizia de ieri a Consiliului European, dar a atras atenția că, mai departe, „cadouri” nu vor mai exista.

„Consiliul European a marcat un pas istoric, oferind Ucrainei și la pachet Republicii Moldova acceptul de lansare oficială sub anumite condiționalități ale negocierilor de aderare la UE. Dacă nu era războiul din Ucraina și, din păcate, sângele vărsat în această țară nu exista această susținere masivă a forțelor europene”, constată fostul șef a diplomației de la Chișinău, într-o postare pe Facebook.

El a accentuat aici și rolul important jucat de România, care a forțat practic UE să includă Republica Moldova la pachet cu Ucraina.

„Mulțumim României care a știut să accelereze procesul de apropiere al RM față de UE, utilizând dreptul său de veto atunci când se discuta în vara anului 2022 acordarea statului de țară candidată doar Ucrainei. Este o decizie istorică a UE oferita mai multor țări, meritul este unul politic pentru țara noastră si decizia este fundamentata de o serie de condiționalități concrete pentru fiecare stat în parte. Deci drumul este unul foarte lung și nicidecum finișul nu va fi 2030”, menționează diplomatul.

Ulianovschi a accentuat că, în prezent Republica Moldova are mari restanțe și că va trebui să demonstreze că este pregătită să înceapă negocierile, care, în cel mai pun caz, vor putea demara abia în toamna anului 2024 sau la începutul lui 2025.

„Să reformăm fiecare sector pe intern în țară, astfel încât să ajungem la „moderately stage of preparation” pe toate cele 6 clustere de evaluare a unei țări în procesul de aderare la UE și să nu rămânem cu temele de acasă restante așa precum suntem acuma. Nu uitați ca există o diferență in limbajul diplomatic al UE atunci când menționează în raportul Comisiei Europene ca majoritatea angajamentelor asumate de RM sunt la faza de „early stage of preparation”. Acest „early stage” aproape la toate clusterele din cele 6 trebuie să devină „moderately stage”, dacă dorim realmente să demarăm negocierile PER capitole sectoriale”, a explicat Tudor Ulianovschi.

Prin urmare, susține fostul ministru de Externe, este mult de lucru, iar UE nu va mai face concesii în raport cu noi.  

„Creditul pro-bonus a fost oferit ambelor țări, dar mai întâi de toate s-a ținut cont de Ucraina. Însă, mai departe, „cadouri” nu vor exista, iar abnegația profesională a celor care vor conduce în faza incipientă această corabie a negocierilor cu UE se va putea evalua în mai puțin de 2 ani de zile”, a subliniat Tudor Ulianovschi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *