Forțele Armate ale Ucrainei au epuizat toate rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, utilizate pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, au declarat pentru Associated Press un oficial american anonim și un membru al Comitetului pentru apărare al Radei Supreme de la Kiev.
Potrivit sursei din SUA, Washingtonul a furnizat Kievului mai puțin de 40 de astfel de rachete, stocul fiind epuizat încă de la sfârșitul lunii ianuarie.
Armata ucraineană a folosit rachetele ATACMS pentru a ataca regiunile Kursk, Breansk, Belgorod și Rostov, provocând victime și distrugeri în urma unor atacuri.
Pe 19 și 21 noiembrie, ținte militare din Breansk și Kursk au fost lovite, inclusiv punctul de comandă al grupării ruse „Nord” din ultima regiune, unde au fost înregistrate pierderi umane printre militari.
Ca răspuns, pe 21 noiembrie, Rusia a atacat un obiectiv al complexului militar-industrial ucrainean cu racheta balistică „Oreșnik”. Totuși, schimbul de lovituri nu a oprit Ucraina, care a continuat să atace ținte rusești cu rachete furnizate de Occident.
Ultimele atacuri raportate au avut loc în ianuarie. În noaptea de 14 ianuarie, armata ucraineană a lansat șase rachete ATACMS și șase Storm Shadow asupra unor obiective din regiunea Breansk. Ministerul rus al apărării a susținut că toate au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, fără victime, dar peste 40 de locuințe au fost avariate.
Pe 17 ianuarie, Ucraina a lovit ținte din regiunea Belgorod cu șase rachete ATACMS. Rusia a ripostat cu un atac grupat asupra biroului de proiectare „Luci” din Ucraina, unde se produc rachete „Neptun” și muniție pentru sistemul „Olha”.
La începutul lunii martie, SUA au suspendat temporar ajutorul militar pentru Ucraina, încercând să determine Kievul să inițieze negocieri de pace. Pe 11 martie, în Arabia Saudită, reprezentanți ai SUA și Ucrainei s-au întâlnit, iar Kievul și-a exprimat disponibilitatea pentru o încetare a focului de 30 de zile, condiționată de acordul Moscovei.
Ulterior, potrivit CNN, livrările de armament american au fost reluate integral. Pachetele de ajutor aprobate încă din mandatul lui Joe Biden includ obuze de artilerie, arme antitanc și muniție pentru sistemele HIMARS, dar rachetele cu rază lungă de acțiune lipsesc din aceste transporturi.