Ucrainenii nu vor să mai aibă nimic în comun cu rușii. Biserica ortodoxă autocefală din Ucraina trece la calendarul de stil nou

Ortodocșii din Ucraina, care s-au rupt de Patriarhia Rusă, vor sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, Boboteaza pe 6 ianuarie și Sfântul Nicolae pe 6 decembrie. Miercuri, 24 mai, Biserica Ortodoxă autocefală din Ucraina, condusă de mitropolitul Epifanie, a adoptat la soborul arhieresc din Kiev trecerea la noul calendar, informează BBC Ucraina, citat de BucPress.

De acum înainte, noua structură ecleziastică din Ucraina, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, nu pe 7 ianuarie. De asemenea, și alte sărbători vor fi modificate. Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului va fi celebrată pe 1 octombrie, Boboteaza pe 6 ianuarie, iar Sfântul Nicolae pe 6 decembrie.

Decizia de a trece la noul calendar a fost luată de BOU în cadrul soborului arhieresc adunat în Kiev. Aceasta are loc în Biserica Trapezoidală a Lavrei Kiev-Pecersk. Un episcop a votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

Formal, trecerea trebuie să fie aprobată ulterior de un soborul local al bisericii, care va avea loc în data de 27 iulie 2023, cu participarea credincioșilor. Cu toate acestea, conform declarațiilor făcute de mitropolitul Epifanie și de alți episcopi, problema a fost deja rezolvată și modificarea va intra în vigoare începând cu 1 septembrie.

Diferența dintre vechiul calendar iulian și noul calendar gregorian este de 13 zile.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram