În loc să confişte activele Băncii Centrale a Rusiei care în prezent sunt îngheţate în Europa, Ambasadorii UE au convenit asupra unui plan de transfer al profiturilor generate de acestea către un fond special, care poate fi folosit pentru reconstrucția Ucrainei în viitor, scrie Financial Times.
Decizia, adoptată în mod unanim, luni, în cadrul unei întâlniri a reprezentanților permanenți ai UE, care urmează să fie formalizată în săptămânile următoare, vine în contextul sprijinului tot mai evident al blocului comunitar pentru Kiev, în preajma celei de-a doua aniversări a invaziei pe scară largă a Rusiei, notează jurnaliștii britanici. Totodată, aceasta coincide cu un summit programat pentru joi, în care liderii UE sunt așteptați să semneze un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
„Din cele 260 de miliarde de euro din rezervele valutare rusești imobilizate în 2022 ca răspuns la invazia Moscovei, 191 de miliarde de euro se află în depozitul central de securitate Euroclear din Belgia, care generează profituri considerabile pe măsură ce titlurile ajung la maturitate și sunt reinvestite” scrie FT.
Potrivit oficialilor, această opţiune ar genera aproximativ 15-17 miliarde de euro pe parcursul a patru ani, bani ce ar putea fi transferați Ucrainei. Proiectul de acord subliniază faptul că un astfel de mecanism ar fi „în conformitate cu obligațiile din tratat, precum și cu dreptul UE și internațional”.
Astfel, potrivit acordului, văzut de Financial Times, profiturile rezultate din investiția activelor blocate în depozitarul Euroclear vor fi înregistrate separat și nu vor fi distribuite acționarilor. Aceste profituri vor fi ulterior transferate către un fond special al UE destinat sprijinului direcționat către Ucraina. Toate țările UE vor trebui să fie de acord în mod unanim cu decizia de a realiza transferul.
Propunerile anterioare ale Comisiei Europene privind gestionarea activelor rusești s-au blocat înainte din cauza îngrijorărilor exprimate de Banca Centrală Europeană și de capitalele cheie cu privire la posibilitatea declanșării instabilității financiare și a posibilelor măsuri de represalii din partea Rusiei.
O inițiativă independentă coordonată de SUA și susținută de Regatul Unit, Japonia și Canada, care vizează confiscarea în întregime a activelor Rusiei, și nu doar a profiturilor, întâmpină opoziția membrilor europeni G7, în special din partea Germaniei, Italiei și Franței.
Oficialii europeni sunt îngrijoraţi atât cu privire la legalitatea unei astfel de confiscări fără precedent de active suverane, cât şi cu privire la potenţialele consecinţe pentru moneda euro, în condiţiile în care investitorii ar putea renunţa la activele în euro de teamă că şi banii lor ar putea fi confiscaţi într-o zi.
În plus, Moscova a promis că va reacţiona prin confiscarea activelor occidentale din Rusia, „ceea ce ar pune în pericol stabilitatea financiară a casei de compensare, cu consecinţe majore”, au declarat mai mulți oficiali europeni citaţi de Reuters.