UE amenință să folosească „opțiunea nucleară” împotriva Ungariei. Viktor Orban, presat să deblocheze finanțarea pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene iau în calcul așa-numita „opțiune nucleară”, suspendarea dreptului de vot a unui stat membru, dacă Ungaria va bloca la summitul de săptămâna viitoare acordul privind pachetul multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, au declarat mai multe surse europene pentru Politico.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat încă din luna decembrie un summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană care va avea loc pe 1 februarie 2024 pentru a debloca negocierile privind revizuirea bugetului multianual 2021-2027 și a mecanismului financiar pe termen lung pentru Ucraina, tratative ce nu s-au încheiat cu succes la Consiliul European din 14-15 decembrie din cauza veto-ului premierului maghiar Viktor Orban.

„Dacă Orbán chiar blochează din nou cu adevărat un acord la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE.

Măsura nu înseamnă că Ungaria va fi penalizată imediat, însă primește în mod oficial un avertisment pentru că a încălcat valorile Uniunii Europene. Supranumit „opțiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire și apărare a valorilor UE. Acesta poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlamentul European sau de Comisia Europeană. Articolul 7 prevede sancțiuni dure, cum ar fi suspendarea dreptului de vot pentru statul în cauză.

Ungaria a mai fost ținta unei tentative similare în 2018, când Parlamentul European a votat o rezoluție prin care se cerea să se ia măsuri contra Ungariei pentru nerespectarea statului de drept, dar demersul nu a mers mai departe.

Ungaria a devenit atunci prima țară din UE sancționată în acest mod. Cu un an mai devreme, Polonia a primit o pedeapsă similară, pentru aceeași abatere, însă procedura de atunci a fost inițiată de Comisia Europeană.

Articolul 7 este extrem de greu de pus în practică. Cel mai important impediment este acela că, pentru a fi sancționată spre exemplu cu ridicarea dreptului de vot în cadrul UE, votul statelor membre trebuie să fie unanim pentru aplicarea acestei pedepse. Dacă fie și un singur stat se opune, Ungaria nu poate fi sancționată. De altfel, Polonia, și ea vizată de aceeși măsură, a reacționat atunci spunând că este alături de Ungaria.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram