UE aprobă primele sancțiuni asupra gazului rusesc. Statele membre convin al 14-lea pachet de măsuri restrictive

UE va lovi Rusia cu sancțiuni fără precedent împotriva sectorului său profitabil de gaze, potrivit președinției belgiene a UE – un pas cândva de neconceput care ar putea seca sute de milioane din visteria de război a Kremlinului, notează Politico.

Măsura restrictivă se regăsește în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, convenit de ambasadorii UE joi dimineață. Decizia a venit după opoziția fermă a Germaniei și Ungariei, care a blocat un acord timp de săptămâni, deși pe diferite părți ale pachetului.

Sancțiunile nu vor afecta majoritatea exporturilor rusești de gaze naturale lichefiate (GNL) către UE. În schimb, ele vor interzice porturilor UE să revândă GNL rusesc după ce acesta ajunge și vor bloca finanțarea pentru terminalele de GNL planificate ale Rusiei din Arctica și Marea Baltică.

Este un moment semnificativ pentru UE, notează Politico. De la invazia în Ucraina din februarie 2022, blocul a evitat să impună sancțiuni asupra gazului rusesc, în timp ce a impus interdicții stricte asupra exporturilor de petrol și cărbune. Dar, având în vedere dovezile că eforturile occidentale de a reduce veniturile Moscovei din combustibili fosili au avut un succes limitat, presiunea a crescut pentru a viza și gazul.

Negociatorii au cedat îngrijorărilor Germaniei, renunțând la o clauză despre care se temea că ar dăuna întreprinderilor mici, în așteptarea unui studiu al potențialelor efecte, au declarat trei diplomați UE.

În ceea ce privește Ungaria, aceasta a susținut interdicțiile asupra GNL-ului după ce a primit asigurări că extinderea susținută de Rusia a centralei sale nucleare Paks II nu va fi sancționată, au declarat alți trei diplomați.

În timp ce sancțiunile asupra GNL-ului au fost aprobate, negocierile continuă pentru o altă propunere de a impune sancțiuni Belarusului, o cale pentru bunurile sancționate să ajungă în Rusia. Problema urma să fie discutată joi după-amiază, au spus doi diplomați UE. Germania și Franța au întârziat aceste planuri din cauza temerilor că vor afecta vânzările de bunuri de lux.

De la invazia totală a Moscovei în Ucraina, UE și-a redus dependența de gazele rusești cu aproximativ două treimi.

Cu toate acestea, a continuat să importe și să revândă GNL rusesc, care este transportat cu tancuri în formă lichidă super-răcită – reprezentând o mare rușine pentru blocul comunitar, în timp ce încearcă să priveze Kremlinul de fondurile de război, mai notează sursa citată. Spania, Franța și Belgia au cumpărat cele mai mari volume anul trecut.

Deși GNL-ul rusesc a reprezentat doar 5% din consumul de gaze al UE în 2023, a generat totuși aproximativ 8 miliarde de euro în profituri pentru Kremlin. Acordul va afecta probabil doar aproximativ un sfert din această sumă, deoarece nu interzice importurile directe în bloc.

Totuși, sancțiunile vor forța Moscova să-și revizuiască modelul de afaceri cu GNL – în special pentru proviziile pe care le trimite în Asia prin Europa. Acum probabil că Rusia va trebui să redirecționeze aceste transporturi prin Marea Arctică, necesitând spărgătoare de gheață special echipate, care sunt insuficiente, mai notează Politico.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *