Un monument al Regelui Ferdinand I va fi dezvelit la Bălți, de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Monumentul Regelui Ferdinand I, care a înfăptuit unirea principatelor române, în anul 1918, va fi inaugurat în campusul universitar din municipiul Bălți. Evenimentul va avea loc în data de 27 martie 2023, când se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu Țara. Acesta este dedicat atât Zilei Unirii, cât celei de a 100-a aniversări de la adoptarea Constituției României Întregite și a promulgării ei de către Rege.

La ceremonia festivă vor participa deputați de pe ambele maluri ale Prutului, fanfara Armatei Naționale, conducerea universității și Consulatul General al României la Bălți.

Bustul Regelui Ferdinand a fost edificat la inițiativa Asociației MONUMENTUM, în parteneriat cu Universotatea de Stat din Bălți și reprezentanții Consulatului General al României la Bălți și cu susținerea avocaților Iulian Rusanovschi, Igor Ciuru și Dragoș Grosu.

Pe postamentul sculptat în piatră de Cosăuți este redat textul promulgării Constituției, semnat de Regele Ferdinand, la 28 martie 1923. Bronzul a fost lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Monumentul din Bălți este al 8-lea bust închinat Regelui Ferdinand în Republica Moldova și edificat de Asociația MONUMENTUM.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *