Renato Usatîi, critici dure în urma deciziei CSS: Fiecare zi cu PAS la putere devine o situație de urgență 

Președintele formațiunii „Partidul Nostru” a lansat critici virulente la adresa președintelui Maia Sandu și partidului de guvernare, după decizia de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Potrivit lui, criza din justiției a fost generată de PAS, care a eșuat în implementare reformelor judiciare. 

„Încă o promisiune PAS, “realizată” cu succes! Doi ani au reformat justiția până au blocat-o de tot și acum ne spun că avem încă o situație de urgență. 

Ne așteaptă, probabil, o nouă lege abuzivă, care să acopere incompetența guvernării. Ei când nu pot rezolva o problemă, inventează o lege, apoi vine Comisa de la Veneția și le de peste cap. Fiecare zi cu PAS la putere devine o situație de urgență”, a scris Renato Usatîi pe Facebook. 

El  a mai spus că este ridicol ca guvernarea să învinuiască toți judecătorii de blocajul creat, în situația în care PAS are o majoritate aproape constituțională în Parlament și doi ani de guvernare în spate, timp în care nu au făcut mai nimic pentru a evita paralizarea sistemului de justiție. De asemenea, el a făcut apel atât la PAS, cât și la judecători, să se așeze la masa discuțiilor, pentru a identifica o soluție. 

„Vocile și voturile judecătorilor prezenți la Adunare nu pot fi neglijate de cei din PAS, care trebuie să-și stăpânească emoțiile. Noi facem apel atât la PAS, la Maia Sandu, cât și la judecători, sa găsească o cale de dialog, sa se așeze la masa de discuții și să identifice o soluție, pentru a evita blocajul sistemului de justiție, lucru care ar afecta și mai grav cetățenii. Nu cu răzbunări, nu cu amenințări, nu cu legi prin care politicul încearcă să captureze justiția se poate rezolva problema.  Așa cum nici prin blocarea justitiei nu se va rezolva. Dimpotrivă, aceasta abordare ar putea sa adâncească și mai tare criza, să genereze precedente foarte periculoase pentru viitorul statului de drept”, a mai scris Ustaîi. 

Amintim că CSS a decis că Parlamentul îi va numi, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, pe membrii non-judecători, care au trecut evaluarea, în cadrul preveting-ului, desfășurat de actuala putere. Astfel, potrivit ei, CSM va funcționa indiferent de ce vor decide judecătorii, în cadrul următoarei adunări.

„Justiția a putrezit și nu dorește sau nu poate să își revină. O parte din judecători au decis să blocheze toate schimbările din sistem. Justiția a fost sechestrată de unii judecători corupți. Unii dintre ei refuză să participe la actul justiției. Acest lucru nu ne va încurca să construim o justiție corectă. CSS a venit cu următoarele decizii: Accelerarea creării CSM, să fie funcțional în timp de 30 de zile. Parlamentul va numi membrii non-judecători”, a declarat Maia Sandu, citată de Realitatea TV, după încheierea CSS. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *