Un nou pas spre aderarea la UE. Comisia Europeană a transmis Consiliului European proiectele cadrelor de negociere cu R. Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a propus cadrele de negociere pentru viitoarele tratative cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor fi înaintate Consiliului European. Aceste documente stabilesc principiile care vor guverna discuţiile, substanţa negocierilor şi procedurile care vor fi urmate în cursul acestora, potrivit comunicatului executivului UE.

Acum este de competența Consiliului să își înceapă deliberările interne asupra acestor texte. La fel ca decizia de deschidere a negocierilor, şi aceste propuneri au nevoie de aprobarea liderilor statelor UE. Ele vor constitui o bază pentru desfăşurarea primei runde de negocieri.

„Luptând pentru existența sa de mai bine de doi ani, Ucraina a demonstrat o rezistență și un angajament remarcabile și a făcut progrese substanțiale pe calea sa către UE. În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea proiectului Cadrelor de Negociere pentru Ucraina și Moldova este un pas înainte în acest proces”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Președintele Maia Sandu i-a mulțumit personal lui von der Leyen pentru prezentarea cadrelor de negociere.

„Recunoscătoare Comisiei Europene și președintelui Ursula von der Lyen pentru finalizarea proiectului cadrelor de negociere cu cu R. Moldova și Ucraina. Acesta marchează un pas semnificativ către oficializarea discuțiilor de aderare, apropiindu-ne mai mult de UE”, a scris Sandu într-o postare pe X.

Deschiderea discuțiilor de aderare atât a Ucrainei, cât și a R. Moldova a fost aprobată de liderii UE în cadrul unui summit din decembrie, în ciuda opoziției ferme a premierului ungar Viktor Orbán, care pune sub semnul întrebării pregătirea Ucrainei de a începe negocierile.

Orbán a denunțat, de asemenea, Kievul pentru că nu a respectat drepturile minorității maghiare în regiunea ucraineană Transcarpatia. În decembrie, liderii au depășit campania de opoziție a lui Orbán cerându-i tactic să părăsească sala pentru ca el să se abțină în timpul votului.

Dar, având în vedere că adoptarea cadrelor necesită din nou unanimitate, Orbán are o altă oportunitate de a refuza de unul singur începerea discuțiilor.

Țările candidate trebuie să implementeze o serie de reforme judiciare și constituționale pentru a se conforma cu legile și standardele UE înainte de a putea trece la următorul pas în procesul de aderare. Comisia a declarat în noiembrie că atât Ucraina, cât și Moldova au îndeplinit peste 90% din acele cerințe și trebuie doar să-și finalizeze reformele înainte de a intra în negocieri.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...