„Vești bune!” Șefa Comisiei Europene salută oficializarea glotonimului „limba română” pentru minoritățile românești din Ucraina  

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră binevenită decizia Kievului de a recunoaște limba română drept limba oficială a comunității românești din Ucraina. Aceasta a postat un mesaj pe Twitter cu textul „Vești bune!” și a distribuit o postare a președintelui Maia Sandu, în care șefa statului moldovean își exprimă gratitudinea pentru acest gest față de președitele ucrainean Volodimir Zelenski și premierului român Marcel Ciolacu.

Miercuri, la Kiev a avut loc prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, la care au fost discutate mai multe subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Guvernului de la București, Marcel Ciolacu, a anunțat că „limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, de astăzi, limba română“. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale, scrie caleaeuropeana.ro.

Decizia a fost salutată imediat și de șefii celor două state, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin